Ramslök. C. A. M. Lindmans ”Bilder ur Nordens Flora” Utgiven 1917 – 1926.
På Råbäcks marker finns många naturreservat att njuta av.
Vi ansvarar för att dessa områden tas om hand med stor varsamhet, enligt Länsstyrelsens riktlinjer. Området är 160 hektar stort.
Precis öster, sydöst och söder om Råbäcks huvudfastighet ligger den omtyckta “lökskogen”, en underbar lövskog som doftar av sin Ramslök om sommaren. Detta områdes riktiga namn är.
…som förmodligen fick detta namn på 1400-talet, då Råbäck tillhörde Vadstena kloster.
Här finns nästan alla lövträd respresenterade såsom al, ask, bok, ek, lind, rönn och björk. Om våren blommar gulsippan, nunneört och lundviolen.
I skogsgläntorna växer en mångfald av olika ängsväxter. Att växtligheten är så rik här, beror på den näringsrika berggrunden av alunskiffer. Och grundvattnet innehåller mycket kalk, på grund av rödstenskleven.
I kalkstenen finns utsvarvade grottor och pelare, skapade av ett forntida hav. Vid toppen av kalkstenstrappan, finns den kända Mörkeklevs grotta, och ovanpå grottan, den raukliknande Predikstolen.
En skogsglänta i Munkängarna, en eftermiddag i september.
Här finns flera vandringsstigar i området att utforska. Den mest kända, Kinnekulle vandringsled, passerar genom skogen. I en större glänta ligger även Emilie Högqvists paviljong. Emilie var sångerska och skådespelerska vid Dramaten i Stockholm, men är mest känd för sitt förhållande med kung Oscar I, som hon även hade 2 söner med.
Där Munkängarnas parkering ligger idag, fanns en gång Råbäcks Turisthotell. Det hade sin storhetstid mellan ca 1880 – mitten av 1960. 1982 revs de byggnader som fortfarande fanns kvar, då de var i mycket dåligt skick.
Råbäcks Turisthotell 1905 & 1910. Bilder ovan från Kinnekulle Hembygdsförening. där man kan läsa mer om det tjusiga hotellet och dess glansdagar.
Sista bilden av det som fanns kvar av hotellet, innan rivningen 1982. Bild från Västergötlands museum.
…har ett av Europas tätaste och finaste bestånd av gammelekar.
En ek kan antagligen bli över 1000 år gammal, och i fantasin kan man då föreställa sig de många olika epokernas händelser som passerat revy kring dessa gedigna gamla träd.
Eken känns lätt igen genom sitt typiska grenverk.
I Råbäcks trädgård finns en sådan riktig gammal ek. Även om bara knappt halva stammen är kvar idag.
Den eken kallades för ”Den tusenåriga eken” redan under 1900-talet, och fotograferades flitigt av besökande. Gammeleken fanns även med på många olika vykort från Kinnekulle, som det här lite längre ner på sidan.
Stillheten och lugnet som man känner i det nära mötet med en ek men även andra träd, är vida känt och uppskattat.
Detta faktum är anledningen till att barn i friluftssammanhang får lära sig, att ifall de kommer bort från gruppen, ska de krama ett träd medans de ropar var de är. Barnet lugnas av träden.
Men trots ekens lugnande effekt på oss, sjuder det desto mer av liv, både inuti och utanpå, genom alla olika livsformer som lever sitt liv genom den.
Råbäcks ekhagar är på ca 16 hektar och ingår i EU:s nätverk av skyddade områden, Natura 2000.
Vykort från 1948. Med texten: ”Kinnekulle. Den tusenåriga eken i Råbäcks trädgård”. Den tunna stammen av trädet till vänster om öppningen, har vuxit till sig under de nästan 60 år som passerat mellan bilderna. För kortet bredvid till höger är från i maj i år, 2010. Där syns också att den vänstra delen av eken är borta.
…ligger till största delen under vattnet, men strandskogsdelen löper mellan 50-150 meter in från vattenlinjen längst strandområdet från Råbäcks hamn, söderut till Trolmens hamn.
Att gå vandringsleden är en härlig upplevelse, den bilburne kan parkera vid Råbäcks hamn och bara följa stranden söderut.
Den rika brantskogen är reservatets hjärta, med sina ovanliga livsformer. Mycket tack vare att döda träd inte tas bort, utan de får finnas kvar och ruttna på naturlig väg. Spillkråkan och den hotade mindre hackspetten har fått en fristad här.
Vänern ligger som ett blått täcke utmed sjöskogens norra kant.
Mängder av olika mossor, lavar, och örter kan man upptäcka i strandskogen.
I den rika jordmånen finns mycket olika svampar, och här trivs ett flertal olika spindelskivlingar, t. ex. bull-, koppar- och äggspindling.
Råbäcks sjöskog är på ca 29 hektar och ingår i EU:s nätverk av skyddade områden, Natura 2000.
…ligger på Kinnekulles sydsluttning. Här finns en gammal barrskog, lövskog och sumpskog.
I den södra delen av området, finner man öppna naturbetes- marker, där korna kan gå omkring och beta helt fritt. De fungerar som naturliga naturvårdare, genom att deras klövar trampar upp jorden så att nya frön kan gro.
Plus att de större växterna blir uppätna innan de blir för stora och kan skugga ut de mindre.
Rätt som det är, kan man få både höra och se den annars ganska sällsynta Mindre Hackspetten.
Den Mindre Hackspetten trivs här, tack vare att det är en orörd skog.
Här bor många småkryp, skalbaggar lägger sina ägg i döda trädstammar, larverna blir föda åt såväl den mindre hackspetten som åt andra fåglar och djur. Möss och ödlor lockas hit, och i sin tur lockar de dit rovfåglarna.
Bestorp är på ca 125 hektar och ingår i EU:s nätverk av skyddade områden, Natura 2000.
…var en gång ett kalkbrott, men det lades ned på 50-talet.
Naturen har sedan dess sakteliga varsamt läkt sig själv.
Kring kalkberggrunden har barrskog lyckats hitta fäste och slå rot. Lärken har inplanterats, och i sin förening med kalken har två ovanliga svampar uppstått, nämligen den Grå Lärksoppen och Lärkmusseronen.
Barrskogen och kalkbrottet i förening har skapat nya livsförutsättningar.
Ormbunkarna växer och frodas, och den enda förekomsten av Kalkbräken i hela Västergötland finns här. Den känns igen på sin svaga doft av apelsin och sin mattgröna bladskiva.
Här finns också en ovanlig mossa, Styv Kalkmossa (som vi ansvarar för inför EU då den är mycket sällsynt) såväl som andra mossor och en mängd olika lavar.
Gröne skog är på ca 35 hektar och ingår i EU:s nätverk av skyddade områden, Natura 2000.
…kallas naturreservatet på toppen av Kinnekulle.
Utsikten över Vänern är på många ställen helt hänförande.
Här finns en spännande mörk granskog som ger känslan av John Bauers sagoskogs mystik. Men här finns även lövskog och ängar.
Det är den stora ängen i södra delen som gett området dess namn.
En paradisvärld – Stora Salens vackra ängar med utsikt över Vänern.
De naturliga ängarna är en mycket hotad naturtyp. 99% av alla ängar i Sverige har försvunnit under de senaste hundra åren.
Ängsmarkerna slås en gång per år, så att de ljuskrävande växterna får ljus, och sedan tar fåren över efterarbetet genom att beta på ängarna.
Stora Salen är på ca 29 hektar och ingår i EU:s nätverk av skyddade områden, Natura 2000.
För mer information om Råbäcks naturreservat, vandringsleder m.m. gå till Länkar.